Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Groen Dichterbij? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Beste groene buurtprojecten gezocht

maandag, augustus 20, 2012

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"279","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"382","style":"width: 150px; height: 231px; float: right;","width":"248"}}]]IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies zijn op zoek naar de beste groene buurtprojecten van Nederland. Samen startten zij Groen Dichterbij, voor buren die zich samen inzetten voor een groenere buurt. Per provincie zoeken zij vanaf vandaag naar één Groen Dichterbij Icoonproject. De winnaars komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van maximaal €20.000,-. Aanmelden kan tot 24 september.

Groen Dichterbij stimuleert mensen om als buurt, straat of wijk gezamenlijk aan de slag te gaan met het ‘vergroenen’ van de omgeving, waarbij groen als middel dient om de betrokkenheid en samenhang in de buurt te versterken. Bijvoorbeeld met een gezamenlijke moestuin of het onderhoud van parkjes, boomspiegels en historische bomenrijen. Het project Groen Dichterbij is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ambitie

Groen Dichterbij is op zoek naar buurtbewoners met uitbreidingsplannen voor hun bestaande groene buurtprojecten of ver ontwikkelde plannen voor nieuwe projecten. Zij komen in aanmerking om het Groen Dichterbij Icoonproject van hun provincie te worden. De winnaars krijgen voor de uitvoer van hun plannen ondersteuning van experts en een financiële bijdrage van maximaal €20.000,-. Met hun ervaring en uitstraling zijn zij een voorbeeld voor andere buurten. Aanmelden kan tot 24 september 2012.

Groen verbetert de buurt

Gezamenlijk bezig zijn met groen in de buurt zorgt voor meer betrokkenheid en bijzonder en structureel contact tussen buren. Daarnaast toont onderzoek aan dat er minder conflicten en spanningen zijn in groenere wijken en nemen de speel- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen toe. Ook kan vergroening van de wijk leiden tot een stijging van de gemiddelde prijs van onroerend goed. Meer groen in de buurt heeft dus een duurzaam effect op natuur, mens en economie. IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies zorgen met Groen Dichterbij voor een platform waar kennis, inspiratie en diensten bij elkaar komen. Om dit mogelijk te maken gaf de Nationale Postcode Loterij ruim 2,2 miljoen euro aan Groen Dichterbij. De helft van ieder lot van de Nationale Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland.